Στοιχεία
«Πιλοτικός Μηχανισμός Ενημέρωσης, Πρόληψης, Διαχείρισης και Ευαισθητοποίησης, για τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή στο Αστικό περιβάλλον του Πειραιά» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5047883
Αφορά στην πρόταση που υποβλήθηκε από τον Δήμο Πειραιά στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. πρτ. 19730/77/18-03-2019 (ΑΔΑ: ΨΒΓΙΩΞΥ-ΘΙΚ) Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΕΠ «Αττική» 2014 – 2020 του Δήμου Πειραιά (Κωδικός PIR014 ΟΠΣ 3569 Έκδοση 1/0) και η οποία με την υπ. Αριθμ. 68977/356/12.11.2019 Απόφαση Ένταξης (ΑΔΑ: 6Δ41ΩΞΥ-4ΔΤ) εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο φαινόμενο. Οι μεγάλες πόλεις συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή του κλίματος, καθώς οι αστικές δραστηριότητες αποτελούν μείζονες πηγές εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων στα αστικά κέντρα περιορίζει τη βλάστηση και τους χώρους πρασίνου αυξάνοντας κατά συνέπεια τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θερμότητα και τις πλημμύρες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο αστικό περιβάλλον έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία των πολιτών, στη βιοποικιλότητα, στη διαθεσιμότητα και ποιότητα του νερού, στην κατανάλωση της ενέργειας και στην υποβάθμιση των υποδομών.
Ο Δήμος Πειραιά, δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Περιφέρειας Αττικής με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας προχωρά στη δημιουργία και λειτουργία Πιλοτικού Μηχανισμού Ενημέρωσης, Πρόληψης, Διαχείρισης και ευαισθητοποίησης κλιματικών κινδύνων στο Αστικό περιβάλλον του Πειραιά, καθώς τα λιμάνια συνιστούν σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες – σε τοπική, εθνική και διεθνή κλίμακα – που είναι ευάλωτοι στις μελλοντικές αλλαγές στο κλίμα.
Ο Δήμος Πειραιά με την προτεινόμενη Πράξη έρχεται να καλύψει το θεσμικό κενό που υπάρχει σε επίπεδο Δήμου για την παρακολούθηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η σύσταση γραφείου για την κλιματική αλλαγή στο Δήμο Πειραιά έχει ως πρωταρχικό σκοπό να καλύψει το θεσμικό κενό που υπάρχει σε επίπεδο Δήμου για την παρακολούθηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ειδικότερα, η λειτουργία του γραφείου συμβάλλει στη δημιουργία μέτρων και σχεδίων δράσης που θα περιορίζουν την τρωτότητα και την έκθεση στη σημερινή μεταβλητότητα του κλίματος, και κατά συνέπεια θα προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και τους πόρους διαβίωσης και θα αυξάνουν την κοινωνική και οικονομική ευημερία. Τα μέτρα αυτά θέτουν επίσης τα θεμέλια για την αντιμετώπιση των μελλοντικών τάσεων όσον αφορά στην έκθεση και την τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, αλλά και όσον αφορά στις ακραίες κλιματικές συνθήκες.